Clubkleding en badmintonrackets

Voor badmintonbenodigdheden kun je terecht bij de lokale sportzaak. Voor meer badmintonspullen hebben wij een samenwerking met Bees-Sport (https://www.bees-sport.nl/) in Almere. Via hun webshop kun je badmintonkleding en andere benodigdheden bestellen. Ook hebben wij via de vereniging zelf kleding en rackets in de verkoop. Kijk hieronder voor meer informatie.

Racket

Het belangrijkste bij het badmintonnen is natuurlijk een goed badmintonracket. Het racket moet lekker in de hand liggen en niet te zwaar aanvoelen. Laat je adviseren door een trainer, ervaren spelers of in een sportzaak voor wat betreft bespanning, kwaliteit, prijs en merk. Voor de beginnende spelers hebben wij de optie om een beginnersracket te kopen voor € 20,00. Voor meer informatie kun je contact opnemen met Laurens (tc@gouweslag.nl).

Kleding

Om lekker te kunnen badmintonnen is een t-shirt of polo-shirt en een short of rokje voldoende. Kleding moet ruim genoeg zitten om alle bewegingen ongehinderd te kunnen uitvoeren, mag niet knellen of schuren en moet warmte en transpiratie goed kunnen afvoeren. Om warm te spelen is een trainingspak aan te raden. Wanneer je warm gespeeld bent, kun je je trainingspak uitdoen.

Vanaf het seizoen van 2018/2019 hebben we nieuwe clubkleding. We spelen in het rode shirt van Erima. Alle competitiespelers spelen in de clubkleding. Voor meer informatie kan je terecht bij de tc@gouweslag.nl.

De prijslijst voor de clubkleding/beginnersrackets is te vinden in Kleding 2021 – 2022

Schoenen

Heb je nieuwe schoenen nodig? Houd dan rekening met de volgende adviezen:

 • Geschikt schoeisel is erg belangrijk. Zaalsportschoenen zijn het meest geschikt voor badminton.
 • Een schoen moet goed passen. Zit je met je hiel tegen de achterkant van de schoen, dan moet bij je tenen ongeveer 5 millimeter over hebben.
 • Check dit altijd terwijl je staat. Ook in de breedte dient een schoen de voet goed te omsluiten.
 • Een goede schokdemping is belangrijk om de krachten op enkels, knieën en heupen te kunnen verminderen.
 • Zorg dat het hielgedeelte van je schoen veel stevigheid biedt. Dit test je door je duim tegen de achterzijde van je schoen te zetten (circa 1 centimeter boven de overgang tussen zool en lederwerk). Naar binnen drukken van de achterkant van de schoenen moet nauwelijks mogelijk zijn.
 • Een goede badmintonschoen biedt voldoende grip om snelle richtingsveranderingen mogelijk te maken.
 • Geef aan dat je bovenstaande eisen stelt aan je schoenen en laat je deskundig adviseren.
 • En onthoud: een goede schoen hoeft niet per se een dure schoen te zijn. Onderschat ook het belang van sokken niet: goed passende sokken die transpiratie goed kunnen afvoeren, helpen blaren en blessures te voorkomen!.

Shuttles

Er wordt bij Gouweslag gespeeld met zowel nylon als veren shuttles. Nylon shuttles worden door de vereniging verzorgd. Veren shuttles worden door de leden zelf gekocht. De leden kunnen ook rechtstreeks via BeeS-Sport shuttles bestellen (https://www.bees-sport.nl/). 

Spelregels

Net als andere sporten heeft badminton veel spelregels waar je je als badmintonspeler aan moet houden. Voor de do’s en don’ts kun je het filmpje hieronder bekijken.

Op een wat minder interactieve wijze worden de spelregels hieronder verder uitgelegd.

Enkelspel

Dubbelspel

Wedstrijdonderdelen

We kennen vijf verschillende wedstrijdonderdelen: Mannenenkel (ME), Vrouwenenkel (VE), Mannendubbel (MD), Vrouwendubbel (VD) en Gemengd dubbel (GD).

Toss

Voor de wedstrijd wordt door shuttle in de lucht gegooid, naar wie het dopje wijst maakt een keuze uit de volgende mogelijkheden:

 1.     Eerst serveren of eerst ontvangen
 2.     Aan welke kant je wil beginnen

De andere partij kiest uit de overgebleven mogelijkheid. Dus als bijvoorbeeld de winnaar van de toss ervoor kiest om eerst te serveren, dan heeft de andere partij nog de mogelijkheid om te kiezen aan welke kant ze willen beginnen.

Service

Bij alle even punten en bij 0-0 wordt er vanaf het rechter serveervak geserveerd. Bij een oneven aantal punten vanaf het linker serveervak.

Score

Met badminton wordt gespeeld met het rally point systeem. Dit betekend dat degene die de rally wint scoort een punt, onafhankelijk van wie er aan service is.

Je scoort een punt als:

 • Je de shuttle binnen de lijnen op de grond slaat bij de tegenstander.
 • De tegenstander een fout maken, dus bijvoorbeeld als de tegenstander in het net slaat of uit.

Telling en verlenging

De game wordt gewonnen door de speler(s) die als eerste 21 punten heeft gemaakt, met een verschil van minimaal 2 punten. Als de stand 20-20 is, wordt er net zo lang doorgespeeld tot er een verschil van 2 punten is, maar niet verder dan tot 30. Bij de stand 29-29 wint degene die het 30e punt scoort de game. De winnaar van de game begint de volgende game met serveren. Als je 2 games hebt gewonnen, dan win je de wedstrijd. Dus het kan zijn dat je 3 games moet spelen om de wedstrijd te winnen.

Let

Als er een shuttle in de baan komt of je komt er niet uit wie het punt gewonnen heeft, dan speel je het punt opnieuw. Dat noemen we een let.

Pauze

Wanneer door één van de spelers het 11e punt gescoord wordt tijdens een game, dan krijg je 60 seconden pauze. Als een game uitgespeeld is, dan krijgen de spelers tussen de twee games in twee minuten om uit te rusten.

Spelvarianten

Naast de standaard dubbel- en enkelspelen kan je op veel meer manieren badmintonnen. Hier lichten we enkele varianten toe, probeer ze vooral eens uit!

Box-game

De BOX-game is een populaire variant van een enkelspel op een halve baan. Het belangrijkste concept is dat het speelveld bestaat uit het middelste vak, de Box. Kenmerkend voor dit type spel is dat het spel gaat wat bevorderend is voor de training van het reactievermogen. Daarnaast is het minder zwaar dan een singel op een hele of halve baan.

ALGEMEEN 

Uitgangspunt zijn de normale badminton spelregels, waarop onderstaande aanvullingen en/of wijzigingen van toepassing zijn.

SPEELVELD halve baan

Het speelveld bestaat uit het binnenste, grootste vak op één baanhelft. Dit betekent dat het voorveld, de tramrails en het achterveld uit zijn. Je kan ook met de tramrails als “in” spelen.

SPEELVELD hele baan

Het speelveld bestaat uit het binnenste, grootste vak op de volledige baan. Dit betekent dat het voorveld, de beide tramrails en het achterveld uit zijn. Je kan ook met de tramrails als “in” spelen.

UITZONDERINGEN 

 • Als een shuttle bij de service via de netband aan de andere kant van het net valt, wordt er een let gespeeld.
 • Als de shuttle tijdens een rally via de netband gespeeld wordt en aan de andere kant van het net op de grond valt, is het punt voor de speler die de shuttle heeft geslagen ongeacht waar de shuttle aan de andere kant op de grond raakt.
 • Als de shuttle tijdens een rally via de netband gespeeld wordt, aan de andere kant van het net valt en wordt teruggeslagen door de andere speler gaat de rally gewoon door.

Single op halve baan

De singel halve baan is een populaire variant van een enkelspel op de hele baan. Het belangrijkste concept is dat het speelveld bestaat enkel de linker of rechterzijde van het veld. Hierdoor is het minder zwaar dan een singel op een hele baan.

 ALGEMEEN 

Uitgangspunt zijn de normale badminton spelregels, waarop onderstaande aanvullingen en/of wijzigingen van toepassing zijn.

SPEELVELD

Na de service situatie waarin het voorveld uit is bestaat het speelveld uit de halve baan zoals hieronder aangegeven. Je kan ook met de tramrails als “in” spelen om het veld iets breder te maken.

UITZONDERINGEN 

 • Als een shuttle bij de service via de netband aan de andere kant van het net valt, wordt er een let gespeeld.
 • Als de shuttle tijdens een rally via de netband gespeeld wordt en aan de andere kant van het net op de grond valt, is het punt voor de speler die de shuttle heeft geslagen ongeacht waar de shuttle aan de andere kant op de grond raakt.
 • Als de shuttle tijdens een rally via de netband gespeeld wordt, aan de andere kant van het net valt en wordt teruggeslagen door de andere speler gaat de rally gewoon door.

Service-situatie

Vervolg van de rally